Niet tegen maar met babyboomers

De babyboomers hebben er als generatie een behoorlijke puinhoop van gemaakt, schrijft Philip Huff in de NRC van 30 november. Ze zitten de jongere generaties in de weg en zadelen ze op met een ecologische ramp. Daarmee haal je de krant, polariseren doet het altijd goed. En wij babyboomers wisten er in onze tijd ook raad mee, getuige alle protestacties tegen de toen oudere generaties. Dus misschien vindt u deze reactie bij voorbaat verdacht en denkt u: hij spreekt voor eigen parochie. Maar ik ben op zoek naar heel iets anders, naar solidariteit tussen generaties.

Het is niet zo moeilijk die polarisatie te versterken. En dan niet met twitterverwensingen maar met inhoudelijke argumenten. Bijvoorbeeld, door de vraag te stellen hoe het zit met de dictatuur van de vijftien procent, het aandeel van de babyboomers in de bevolking. Als de babyboomers overal voor verantwoordelijk zijn, heeft blijkbaar vijftien procent van de bevolking haar wil opgelegd aan ons land. Die vijftien procent moet dan ook nog eens allemaal hetzelfde gedacht hebben en op dezelfde politieke partijen hebben gestemd. Een ander voorbeeld: opperen hoeveel keer per jaar millennials in het vliegtuig stappen voor een stedentrip en hoe het zit met de aanhang onder millennials voor politieke partijen die het klimaatprobleem simpelweg ontkennen.

Die gepolariseerde discussie helpt alleen niets. Want natuurlijk heeft Huff groot gelijk met zijn pleidooi voor harde ecologische keuzes om de wereld leefbaar te houden voor onze toekomstige generaties. Die gaan ons een deel van onze materiële welvaart kosten. Daarbij moeten sterke schouders de zwaarste lasten dragen. Als dat rijke ouderen zijn, prima. Maar niet alle ouderen zijn rijk. Een aantal heeft geen vermogen of eigen huis en ziet een niet-geïndexeerd klein pensioentje al een jaar of tien uitgehold worden door de inflatie. Dus het verschil tussen generaties kon wel eens minder belangrijk zijn dan verschillen in financiële positie of opleidingsniveau.

Bovendien, de opinies van babyboomers over het klimaat lijken veel meer op die van millennials dan je op het eerste gezicht zou denken. De Klimaatsurvey van de Europese Investeringsbank (gepubliceerd in april 2019) toont dat 69% van de 65+ers klimaatverandering een van de drie grootste uitdagingen vindt waar Nederland voor staat. Voor de 20 tot 29 jarigen is dit 52% en voor de 30 tot 49 jarigen 49%. Nagenoeg net zo veel 65+ers geloven niet in klimaatverandering (17%) als 30 tot 49 jarigen (16%). En in beide leeftijdsgroepen is 76% het er mee eens dat menselijke activiteit de oorzaak is van klimaatverandering. Voor jongeren tussen de 20 en 29 loopt dit op tot 86%. Er is dus een flinke basis voor solidariteit tussen generaties. Die vorm krijgt in bewegingen als grootoudersvoorhetklimaat.nl.

Laten we kijken hoe we een coalitie kunnen vormen met al die mensen die zich willen inzetten voor het klimaat. Van welke generatie dan ook. In plaats van generaties tegen elkaar op te zetten. We hebben elkaar heel hard nodig. Voor de toekomst. 

George Gelauff
George Gelauff

George Gelauff is opiniemaker bij het Apostolisch Genootschap. Hij studeerde econometrie, promoveerde in de economie en is het grootste deel van zijn loopbaan werkzaam geweest bij de Rijksoverheid op het grensvlak van kennis en beleid. Hij is als vrijwilliger ook actief in Delft als mede-initiator van Platform Delftse Bruggen dat werkt aan sociale cohesie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven?

Abonneer je en je ontvangt een seintje bij elk nieuw artikel.


Loading