Een bijzondere begrafenis

Ze lag vlak voor de voordeur. Of was het een hij? Een dode rat, dat is altijd even schrikken, al lag ze er bij nader inzien best vredig bij. Ik moest denken aan de films Ratatouille en Your Friend the…
Stel, een kind vraagt jou over twintig jaar: Wat heb jij gedaan tegen de klimaatopwarming? Misschien voel je je ongemakkelijk over het antwoord dat je nu bedenkt. We staan voor ongekende uitdagingen. Sterfte van minstens een miljoen soorten dreigt als we niet drastisch ingrijpen. Hoogste tijd daarom om ons gevoel van verantwoordelijkheid voor het grote geheel te versterken.
Ze lag vlak voor de voordeur. Of was het een hij? Een dode rat, dat is altijd even schrikken, al lag ze er bij nader inzien best vredig bij. Ik moest denken aan de films Ratatouille en Your Friend the…
Onlangs reisde ik een uurtje samen met goede bekende van me, een vrouw van begin dertig. Ze vertelde me dat ze zich terneergeslagen voelt als ze over de aarde en de toekomst nadenkt. Het vliegt haar soms aan als ze…
In het dagelijks leven lijkt ons bestaan op aarde vaak vanzelfsprekend. Dat kan veranderen wanneer we uitzoomen en onze planeet van een afstandje bekijken. Als we beseffen dat het de enige plek in het heelal is waarvan wij zeker weten…
Wat gebeurt er als je volledig doordrongen raakt van de ernst van klimaatverandering en alle ecologische vernietiging die gaande is? In zijn nieuwe boek Schokeffecten doet filosoof Wouter Kusters een knappe poging die vraag te doorgronden. Een recensie. Het is…
Zoekend en aarzelend staat de olifant stil bij een stukje met urine doordrenkte grond. ‘Hoe kan dat? Marietje die ik hier ruik loopt toch achter me? Zoiets stel ik me voor dat door haar hoofd is gegaan, niet wetend dat…
De klimaattop in Egypte heeft mens en aarde weinig opgeleverd. Het is daarom de hoogste tijd om op allerlei manieren in actie te komen, om de aarde enigszins leefbaar te houden.
En toen zaten we ineens midden in een energiecrisis. En die crisis heeft niet alleen te maken met de vraag naar gas en licht. Ze gaat ook over de manier waarop we over energie denken en zelfs (en misschien zelfs…
1 oktober is Nationale Kringloopdag. Voor de natuur is het dat elke dag. Elke herfst herinneren vallende bladeren en uit de grond geschoten paddenstoelen je eraan dat er in de kringloop van de natuur geen afval voorkomt. Alles wat vergaat…
Onlangs maakte een ruimtetelescoop een foto van allerlei sterrenstelsels. Sommige sterrenstelsels staan zo ver weg dat hun licht uit de babytijd van het 13,8 miljard jaar oude heelal komt. Dat licht is met een snelheid van meer dan een miljard kilometer per uur maar liefst 13,5 miljard jaar onderweg geweest voordat het de telescoop bereikte. Andere stelsels staan dichterbij, hun licht is tot nu ‘slechts’ 4,6 miljard jaar onderweg geweest. De telescoop stuurde die foto naar een blauwe planeet die cirkelt rondom een kleine ster. Een ster die nauwelijks opvalt tussen de honderden miljarden sterren in één van de honderden miljarden sterrenstelsels in het universum. Enkele levende wezens op die blauwe planeet vingen de foto op en verspreidden deze onder hun soortgenoten, die er met verbazing naar keken.
Laatst had mijn vrouw een gesprek over het boek Warmtefort. Marieke Lucas Rijneveld schrijft in dat boek over ‘kleine goedheid’. Met kleine goedheid maken mensen duidelijk dat ze je zien en waarderen, dat je er echt mag zijn. Het gesprek ging over de keuze om blijken van kleine goedheid aan anderen te betonen. Verbaasd vroeg haar gesprekspartner: ‘Is dat dan een keuze?’ Daar kies je niet voor, dat doe je gewoon, vond ze. En inderdaad, zo kennen wij haar: een stralende lach voor een kind, een bemoedigend klopje op je arm, een welgemeende knuffel, een hartelijk gesprek met een eenzame oudere, een kaartje voor een zieke. Het zit in haar en verschijnt als vanzelf.